Personlig coaching

Overspringshandlinger: når du bliver verdensmester i at undgå dine opgaver

Selv om overspringshandlinger ofte har et dårligt ry, kan de også tilføre underholdning og sjov. Hvem har ikke prøvet pludselig at stå og vaske vinduer, mens du burde være i gang med at skrive en opgave eller rapport? Eller måske har du fundet dig selv i at kigge på hundevideoer på instagram, mens du skulle have støvsuget stuen?

Måske er det netop i disse øjeblikke, hvor man tilsyneladende ikke får noget produktivt ud af sin tid, at de bedste ideer opstår. Eller måske er det bare en måde at lade hjernen tage en lille pause og få en chance for at slappe af og blive mere kreativ senere. 

Så det er ikke kun skidt med overspringshandlinger, nogle gange ender de med at give en frisk hjerne, renere vinduer eller at du er tættere på sengetid end du troede du ville være.

Hvis du har en dag eller periode hvor det bare ikke føles som om du kan få dig selv til at gøre noget, er du ikke alene. Mange af os falder i fælden med overspringshandlinger, når vi ikke kan fokusere.

Hvorfor har vi overspringshandlinger?

Overspringshandlinger kan være en udfordring for mange, men det er vigtigt at huske, at det er en normal menneskelig adfærd. Det kan skyldes manglende motivation, stress eller frygt for at mislykkes. Vores menneskelige adfærd er en stor faktor i overspringshandlinger. Vi har alle en tendens til at søge de nemme løsninger og undgå udfordringer. Overspringshandlinger kan være et tegn på, at vi har svært ved at håndtere pres og modgang eller at vi er overvældet af den opgave vi skal i gang med. Den kan virke for stor og uoverskuelig. Derfor er det vigtigt at arbejde med sit mindset og finde den motivation, der skal til for at tage sig af opgaverne. 

Det kan du bl.a. gøre ved bryde opgaverne op i mindre bidder og fokusere på det positive resultat du får, når du har færdiggjort opgaverne.

Det er vigtigt at identificere årsagen til dine overspringshandlinger, så du kan finde en løsning på problemet og komme videre. Er det fordi du ikke gider lave opgaven, eller virker den for svær og uoverskuelig. Hvis det er det sidste, kan du evt. søge støtte og vejledning hos en kollega eller din leder.

Prøv at finde en balance og undgå at falde ind i en ond cirkel af overspringshandlinger, der trækker dit fokus væk fra de opgaver, du egentlig burde fokusere på at lave. Det vigtigt at tænke over, hvad du bruger din tid på. Hvordan du kan finde måder at håndtere stress og uro på, der er produktive og give en følelse af tilfredsstillelse når du når opgaverne.

Det kan du gøre:

Prioriter din opgaveliste:

Lav en liste over dine opgaver, prioriter dem i forhold til vigtighed og tidsfrist. Det kan hjælpe dig med at holde fokus på de vigtigste ting.

Del opgaverne op:

Del opgaverne op i mindre bidder så de bliver overskuelige. F.eks. Hvis du tjekker din e-boks skal du kun åbne den og danne dig et overblik over om der er noget du skal handle på. Er der 3 breve du skal tage dig af, deler du dem op i 3 selvstændige opgaver med de rette tidsfrister. Og måske viser det sig at det er noget du kan klare med det samme. Så kan du gøre det og sænke skuldrene.

Brug en timer:

Indstil tiden på 30 minutter. Vi kan (næsten) alle holde fokus i 30 minutter og se os ud af det. Ellers indstil tiden på 15 minutter. Vælg en opgave og fokuser kun på den. Dette kan hjælpe dig med at undgå distraktioner.

Når du opgaven indenfor tiden, kan du overveje om du vil hoppe videre til den næste opgave. Når du den ikke inden for den givne tid, beslutter du om du vil færdiggøre den, eller notere ned hvad du mangler, og skrive det på opgavelisten til næste gang. 

Tag en pause:

Hvis du føler dig overvældet, kan det være nyttigt at tage en kort pause. Gå en tur, læs en bog eller lyt til musik. Dette kan hjælpe dig med at få en frisk start på din opgave når du vender tilbage.

Lav en motivationsliste:

Udfor hver opgave på din liste kan du skrive hvad du gerne vil opnå ved at gennemføre opgaverne. F.eks. Hvis du skal sende en e-mail til en kollega, som du har udskudt i et par dage. Motivationen kan være at du kan slappe af når den er sendt og at det nu er kollegaen der ”har bolden”, eller at du får anerkendelse for dit input. Det kan give en følelse af overskud og kontrol. At blive bevidst om motivationen for at udføre opgaverne kan hjælpe dig med at fokusere på målet og blive motiveret til at gennemføre opgaverne. 

Når du langsomt begynder at kunne krydse opgaverne af på listen, vil du sikkert opleve en god følelse af at være i progression. Måske en lettelse. Du vil også opleve at du er i kontrol på en anden måde og at du godt kan få noget fra hånden. 

Hvis du er presset eller tidsoptimist

Hvis du er stresset eller oplever en tid med ekstra pres, er det dog en god idé at lave en meget kort liste, og at det kun er det allermest nødvendige der står på den. Og husk at de fleste af os er tidsoptimister. Så hvis du laver en liste, skal du fjerne 40% af det der står på den. Så er der plads til uforudsete ting. På den måde har du større chance for at opleve succes med at få lavet dine opgaver.

Fortvivl ikke, der er håb

Så er du overspringshandlingens mester, så fortvivl ikke. Der er håb for dig endnu. Prøv at starte med ovenstående råd, men start med en lille opgave. Det vil hurtigt give dig en følelse af succes og motivation til at fortsætte med de større opgaver.

Og hvis alt fejler, kan du altid prøve at slå en rekord i antallet af hunde- eller kattevideoer du kan nå at se på 1 time – det er trods alt også en form for produktivitet 😉

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg