Ledelse

En god leder leder robuste medarbejdere – han leder ikke efter dem

Det er meget populært at lede efter robuste medarbejdere når man kigger på jobannoncerne. Vi skal være mental stærke når vi er på arbejde. Her er altså tale om ganske almindelige kontorjobs!

Her går alle mine alarmklokker i gang. For på et almindeligt job på et kontor i dagens Danmark bør det ikke være påkrævet at man er ekstra robust med mindre der er noget helt galt på arbejdspladsen. Det kan være arbejdsklimaet, ledelsen, arbejdsbelastningen og andre faktorer som der ikke er styr på. Jeg tænker at de firmaer der søger robuste medarbejdere, ikke ser deres egen rolle i hvorfor de har brug for at lede efter robuste medarbejdere.

Lederens rolle              

Det er et faktum at flere og flere danskere går ned med stress eller andre psykiske lidelser. Rigtig mange er sygemeldte fra deres arbejdsplads grundet arbejdsrelateret stress.

Mange ledere ved ikke hvordan de skal forholde sig til denne situation og hvad de skal gøre. Desværre er der nogle der lægger det over på den stressramte som så bliver ”erklæret” mindre robust. Disse ledere glemmer at kigge indad og se hvad deres egen rolle er i forløbet op til medarbejderen bliver ramt af stress.

Jeg mener at lederen har et ansvar for at skabe rammer således at vi ikke bliver udfordret på vores robusthed. Det kræver at lederen kender sine medarbejdere og anerkender det ansvar der er for at støtte og udvikle den enkelte. Fuldstændig på samme måde som lederen har ansvaret for at støtte den faglige udvikling.

En god leder ved godt at medarbejderen skal kunne se hvad de bidrager til og definere hvilken forskel de gør med deres arbejde. Det nytter ikke noget at hive performancemålinger og andre KPI’er ned over hovedet på medarbejderen, hvis det ikke giver mening hvad den enkelte bidrager med.

En god leder behøver ikke søge efter robuste medarbejdere, han har dem allerede!

Han ved nemlig hvad der er medarbejderens styrker og sørger for at de kommer i spil. Han hjælper dem til at bruge deres kompetencer rigtigt således at de trives og præsterer godt. Han anerkender deres indsats og det initiativ medarbejderen tager og undlader at have et for meget fokus på de fejl der bliver begået.

Vi har også selv et ansvar

Vi har naturligvis alle selv et ansvar for at passe på vores robusthed. Det kræver at vi har en indsigt i os selv og vores styrker og svagheder. Vi skal turde erkende når der er noget vi bliver udfordret på og være klar over hvad der er vigtigt for vores motivation og præstation. Man må og skal sige fra, men altid på en ordentlig måde.

Et frisk pust

Hvor ville det dog være forfriskende med en jobannonce hvor der stod: Her behøver du ikke være ekstra robust, for vi passer på hinanden. Vi er sammen ansvarlige for os selv, hinanden og de præstationer vi opnår, og dem er der mange af. Her er vi glade når vi er på job. Vil du være med?

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg