Stress

“Det er også fordi jeg er sådan en type der får stress”

Det er en bemærkning jeg har hørt en del gange efterhånden fra klienter med stress. Jeg har også selv været der og troet at det var min egen skyld at jeg gik ned med stress. Har du oplevet at du en dag har sagt højt at du har følt at du var stresset og at du har fået et svar a la: ”Det er også fordi du er så perfektionistisk. Du skal bare lære at sige nej og pyt”.

De fleste tror, at nogle persontyper er mere udsat for stress end andre. Det er de ikke. En perfektionist, som arbejder et sted, hvor der er et godt psykisk arbejdsmiljø og er tryg, får sjældent stress. Men er rammerne utrygge kan alle få stress. Stress rammer altså ikke en bestemt type mennesker. Stress rammer mennesker, der bliver overbelastet. Når vi ikke føler at vi har de ressourcer til rådighed der skal til for at opfylde de oplevede krav vi står overfor.

Her er nogle af de mest gængse myter om stress:
MYTER:
  • Stress er en sygdom – en gang stress altid stress
  • Stress rammer kun en bestemt type mennesker
  • Stress rammer kun medarbejdere, der er svage eller mindre kompetente
  • Stress rammer perfektionister
  • Stress er din egen skyld
FAKTA:
  • Stress er ikke en sygdom men en reaktion på en belastning
  • For at stressproblemer ikke skal komme igen, skal der laves ændringer i organisationen. Det er ikke nok at sende den stressede medarbejder til psykolog.
  • Nyere forskning gør op med myten om, at stress handler om persontypologi. Forskeren Alexander Perski fra Karolinska Institutet understreger i sin bog ”Stress och Sjukdom”, at stress kun i de færreste tilfælde handler om individuelle personlige faktorer, men derimod om langvarig belastning.
  • Stress kan ramme enhver leder eller medarbejder der oplever belastning.
  • Det er ikke din egen skyld at du får stress

Mange antager typisk, at det er deres egen skyld, og at de burde sige fra. Men det kan de ikke! Vi er påvirket af, at der er nogen, der bestemmer over vores arbejdsliv, deadlines, efteruddannelse, og hvor mange der er om opgaverne. Hvis man er ansat i en moderne videns virksomhed og ikke har mulighed for at hyre og fyre og sætte deadlines, træffe de beslutninger man burde, så er man prisgivet, hvis ledelsen ikke gør det rigtigt. Det er vilkårene, det er galt med!

De mange sejlivede myter om stress, og hvem der får det, er desværre med til at forværre problematikken og behandlingen af stress. For hvis ledere tror, at det bare er fordi det er galt med medarbejdernes personlighed, så behøver de ikke at lave om på deres ledelse. Det er direkte skadeligt for organisationen.

Så lad mig slå det fast: Alle kan få stress. Stress rammer ikke bestemte personligheder, perfektionister eller sarte kvinder. Stress skyldes overbelastning, usikkerhed, uklar ledelse og mangel på tillid på arbejdspladsen.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg