Personlig coaching

Hvad gør du når motivationen er væk?

Malene arbejdede i et større medicinal firma, men var ikke glad for sit job. Hun havde et godt forhold til sine kollegaer og leverede gode resultater. Men Malene følte ikke at hendes kompetencer blev udnyttet fuldt ud og hun kedede sig i sin rolle. Hver dag blev mere og mere kedelig og hun havde svært ved at komme af sted om morgenen. Motivationen var helt i bund og hun var ked af hendes arbejde og karriere. Hver dag føltes som én lang sej kamp for at få opgaverne lavet. Det var ikke fordi det var svært at udføre opgaverne men det var svært at finde motivationen til at få det gjort.

Hjernens belønningssystem

Men kan det være rigtigt at motivation kan styre os så meget? Ja, vi er alle styret af motivation. Det skyldes dopamin som er hjernens såkaldte belønningssystem – det system som øger sin aktivitet, når vi har gjort noget som vi er glade for eller stolte af. Det spiller en afgørende rolle for drivkræfterne bag alle de positivt motiverede handlinger vi udfører. Det er altså væsentligt at vi bliver motiverede for at vi yder bedre på arbejdet.

Vi kan ikke tvinge os til at blive motiveret, det kommer indefra. Vi kan motivere os selv i måden vi leder os selv på. Hvordan kan vi så lede os selv på?

Du kan gøre noget ved situationen

Malene var klar over at hun var kørt fast og kom og bad om hjælp til at se situationen fra en anden vinkel. Hun var ikke ked af sine kollegaer eller virksomheden. Det var kun opgaverne som var begyndt at kede hende. Til gengæld påvirkede det hende i en sådan grad, at hun havde mistet lysten til at være i virksomheden. Over nogle gange fandt Malene ud af hvad det var hun havde lyst til at prøve kræfter med og i hvilken retning hun havde lyst til at gå. Hun vendte det derfor med sin leder, som heldigvis var lydhør. Lederen forhørte sig i andre afdelinger, og Malene fik mulighed for at skifte afdeling. Motivationen kom tilbage og al den energi Malene havde brugt på at slæbe sig på arbejde blev nu brugt på noget som ikke kun kom virksomheden til gavn, men så sandelig også Malene.

I Malenes tilfælde så tog Malene ansvaret for sin situation. Hun erkendte at hun ikke trivedes og hun vidste at hun så heller ikke præsterede som hun kunne. Hun valgte at søge nye muligheder, udfordringer og ansvarsområder. Malene havde heldigvis en leder som kunne se Malenes potentiale og vidste at virksomheden ville miste en god medarbejder hvis ikke de fik hende omplaceret. Godt nok mistede lederen en god medarbejder i afdelingen, men i sidste ende kom det virksomheden til gode.

Ansvaret ligger først og fremmest hos dig

Desværre er det ikke alle ledere der er sådan, men vi bliver alligevel nødt til at tage ansvar for os selv. Det er kun dig der ved hvad du motiveres af og hvis du ikke er klar over det, hvordan skal din leder så kunne hjælpe dig? Hvis du ikke trives i dit nuværende job, så stop op og tænk over hvad det præcis er! Hvad kan du gøre for at ændre situationen? Hvad skal der til for at du kan yde bedre? Hvad gør du for at få et godt arbejdsliv? Er din leder ikke lydhør eller er der ikke de muligheder du ønsker i din virksomhed, så kanaliser din energi over i et søge væk (dog skal du stadig udføre dit job bedst muligt). Du kan også med succes sørge for at have nogle fritids interesserer der virkelig motiverer dig, så kan du lettere komme igennem en kedelig arbejdsdag.

Dagens ledere skal kunne meget, men vi skal også være bedre til at hjælpe dem og os selv på vej.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg