Eksamens- og præsentationsangst / Personlig coaching

Ryk dine mentale begrænsninger

5 øvelser til mere selvtillid

Du kender sikkert de mennesker der bare oser af selvtillid! De er misundelsesværdige mennesker, der altid har rank ryg, en positiv attitude og stærk udstråling. Men hvor får de egentlig deres selvtillid fra? Kunne du tænke dig et par tricks, så kommer der længere nede 5 simple øvelser som kan hjælpe dig til at styrke din selvtillid.

Hvad er selvtillid egentlig?

Selvtillid er helt enkelt din tillid til og din tro på egne ever. Din selvtillid (eller mangel på samme) viser sig gennem hele din væremåde. Måden du opfører dig på og måden du taler på.

Tænker du tit over hvad andre synes og tænker om dig? På om du er god nok, sjov nok, ser godt nok ud, siger det rigtige eller er klog nok? Hvis du gør dig sådanne tanker er du ikke alene. Rigtig mange kæmper med manglende selvtillid. Men det kan du heldigvis gøre noget ved.

Det handler om at du skal rykke dine mentale begrænsninger og tro på at du godt kan.

Selvtillid

Et godt eksempel er en højdespringer, der hver gang overliggeren kom op på 2,19 væltede den ned. Han kunne sagtens springe 2,18 men så snart den sidste centimeter kom på, gik det galt. Han skulle til en større international konkurrence hvor det var det vigtigt at han kunne springe 2,19 for at gå videre.
Dagen for konkurrencen kom. Højdespringeren spurgte om overliggeren lå på 2,18 og træneren bekræftede
dette. Højdespringeren sprang og det gik godt. Men hvad han ikke vidste var at træneren havde rettet på overliggeren og lagt den på 2,19. Højdespringeren havde klaret det han ikke havde troet var muligt. Han gik videre i konkurrencen og endte med at springe 2,20.

Hvad skete der? Forklaringen er at en væsentlig begrænsning hos højdespringeren og hans indre forestilling blev fjernet. Det umulige var nu muligt. Han troede han skulle springe det han vidste han kunne, og troen på at han kunne klare det, gjorde at han rent faktisk lykkedes.

Du kan også lære at rykke dine mentale begrænsninger.

5 simple øvelser:

  1. Erstat ”kan ikke” med ”kan godt”

Tænker du ofte ”det kan jeg ikke”? Prøv at fjerne ikke og sig i stedet ”det kan jeg”. Et enkelt ord kan ændre alt. Det kan være rigtig svært, men prøv at udfordre dig selv. Du kan f.eks. melde dig til en ny sport, tal med en du ikke plejer, hold en præsentation eller en tale. Prøv noget hvor du normalt ville afholde dig fra og prøv i stedet at kaste dig ud i det. Du vil ofte opleve at tingene rent faktisk lykkes for dig når du prøver.

  1. Gør mere af det du er god til

Vi kan nemt komme til at fokusere på alt det vi ikke er gode til. Flyt fokus og styrk din selvtillid ved at gøre mere af det, du er god til. Når du gør noget du er god til, vil din selvtillid vokse og den gode følelse det giver vil sprede sig og medføre at du bliver mere modig og tør prøve mere.

  1. Sig stop til din indre kritiker

Er du god til at se det du ikke kan og ikke er god til? Så er det måske på tide at du øver dig i at lægge mærke til når disse kritiske tanker opstår. Når du bliver opmærksom på de kritiske tanker, er det lettere at skubbe dem væk inden de når at gøre dig ked af det. Det kan du bl.a. gøre ved at tænke på det du er god til.

  1. Husk at klappe dig selv på skulderen, når ting lykkes

Husker du at fejre din succeser – også selv om de er små? Desværre er mange rigtig gode til at sige ”det var jo ikke noget særligt…” eller ”det var jo bare…”. Rigtig mange er gode til at gøre deres succeser små og deres fejl store. Men det er vigtigt at du nyder dine succeser – store som små. For hvert klap du giver dig selv på skulderen, stiger din selvtillid og du får mere tro på, at du også kan lykkes i fremtiden.

  1. Tal med andre om hvordan du har det

Det hjælper næsten altid at tale med andre som kender dig godt. Ens tanker kan let komme til at køre i ring og det kan være svært at se det fra en anden vinkel. Hvis du ikke føler at venner eller familie er de rigtige at tale med så er det altid hjælp at hente hos en coach. Her hjælper en som ikke kender dig i forvejen med at fokusere på dine styrker og erstatte de kritiske tanker med mere styrkende tanker.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg