Generelt / Personlig coaching

Snyd din hjerne og brug den smartere

Brug din hjerne smartere

Har du ligesom mig en rygrad som en regnorm? Og springer du gerne over hvor gærdet er lavest, så kan det være at dette er noget for dig.

Vidste du at du faktisk kan snyde din hjerne? Du har måske hørt om det, men kunne du tænke dig at få lidt fif til hvordan du kan snyde din hjerne og bruge den smartere? Hvis ja, så læs videre.

Hjernen er i konstant udvikling og hver dag ændrer den sig grundet de nye input der er sket i løbet af dagen. For at den og dermed du, ikke skal forvilde dig rundt i alle de nye input, er den indrettet således at den har valgt nogle bestemte veje (vaner) at bruge. Du har måske lagt mærke til, at når du ændrer en vane, f.eks. kost så går det fint i starten hvor du virkelig sætter tid af til den nye ændring. Efterhånden tager hverdagen over, der bliver travlt på arbejdet, du har en masse aktiviteter der skal nås, og dermed ryger du tilbage til dine tidligere (og måske mere usunde) vaner. Vanen er først ændret når automatpiloten i hektiske situationer tyer til din ”nye vane”. Det kræver derfor rigtig meget at ændre en vane.

Snyd dig glad

Har du en dag hvor du er trist og ikke orker noget, og alt virker uoverskueligt, så kan du snyde din hjerne. Du skal sætte dig ned og trække vejret stille og roligt, gerne langt ned i maven. Luk øjnene og forestil dig en dag hvor du var rigtig glad. Hvad skete der, og hvem var med? Blev der sagt noget? Var der bestemt dufte? Kan du mærke glæden og måske latteren i din krop? Prøv at mærke efter og vær i den situation. Læg mærke til hvad der sker i din krop nu. Du vil sikkert trække vejret mere roligt og få en anden ro, måske kan du ligefrem mærke glæden i kroppen.

Det der sker er, at for at din hjerne skal genkalde situationen, så kommer alle de indtryk der var tilstede frem. Hjernen tror at den er der igen og det er det du kan mærke i kroppen.

Hvis du tænker på noget der gør dig ked af det og trist, er det de følelser du vil sidde tilbage med.

Mad til hjernen

Det er dog vigtigt, at du husker at drikke vand, få ilt rundt i kroppen (let motion eller de anbefalede 30 min. motion pr. dag), mad og søvn. Uden dette vil din hjerne ikke have de nødvendige ressourcer. Det vil påvirke både din amygdala (som forårsager bl.a. stress) og frontallapperne (som husker og strukturerer). Har du svært ved at drikke nok vand så prøv at forestil dig at du er virkelig tørstig. Du er helt tør i munden. Det er varmt og det er lige før mundet er helt klistret grundet tørst. Kan du mærke det? Ville et glas vand ikke gøre underværker? Det samme kan du gøre ved motion. Forestil dig den gode følelse du har når du har gjort noget godt for din krop. Hvordan føles det? Når du har følelsen i kroppen, så er det bare om at komme af sted.

Forskning og hypnose

Der er blevet forsket i hvordan man kan “snyde hjernen” og der har man bl.a. brugt hypnose. Ved at hypnotisere folk med store kognitive vanskeligheder efter f.eks. hjernerystelser kunne man øge deres hukommelse. I hypnosen bragte man den hypnotiserede tilbage til et sted hvor han/hun var gode til at huske og derved kunne man bagefter øge den hypnotiseredes hukommelse. Man ved ikke præcis hvad der gør det, men man mener at det er at hjernen der bliver ”snydt” ved at blive bragt tilbage til hvor den kunne huske bedre. Der forskes stadig i dette.

Snyd eller smart?
Hjernen er en utrolig kompleks størrelse, som tager over når vi ikke selv er klar over det. Men ved at kende til den måde den fungerer på, kan vi bruge den mere smart og dermed opnå den adfærd eller mål som vi ønsker os. Når barnligheden (eller nørden) kommer op i
mig, og jeg har ”snydt min hjerne” til en anden adfærd kan jeg godt sidde og tænke ”he he, fik dig..” Ja så barnlig kan jeg nemlig være…. 🙂 Men det der sker er, at jeg i virkeligheden bare har brugt min hjerne mere smart. Det kan du også lære.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg