Stress

Stress rammer hele familien

Hvad gør du som pårørende?

Når stress rammer er det ikke kun den stressramte der bliver påvirket, men hele familien. Hvor der efterhånden er hjælp at hente til den stressramte står de pårørende ofte overladt til sig selv. Men hvordan er det at være pårørende? Hvordan håndterer du det?

Som pårørende ser man sin kære langsomt bryde sammen. Fra at have været en stærk person der kunne det meste, ser du nu din hustru eller mand ikke kan overskue de mest basale ting, det kan være indkøb, opvasken eller at være sammen med børnene. Øjnene får et tomt blik, der er ikke samme gnist og den stressramte opfører sig ikke længere som den plejer. Han eller hun bliver mere opfarende og lunten er meget kort.

Hvordan påvirker det børnene?

Det kan føles som at skulle navigere rundt i hajfyldt farvand for dig og børnene. Hvornår går hajen til angreb? Og hvorfor? Den stressramte reagerer nemlig ikke logisk og det kan være meget forvirrende både for partneren men også for børnene. De er vant til at mor eller far er den faste klippe som samtidig styrer dem igennem deres udfordringer. Men nu bryder mor eller far sammen og intet er som det plejer. Det føles meget utrygt for barnet. Her er det vigtigt at du, som den ”raske” forælder bliver den stærke og trygge som hjælper børnene igennem den utrygge situation. Børn har brug for en forælder der kan vise at der er styr på det, trods den ændrede situation. Det kan tage mange at bekymringerne væk fra deres skuldre. Du må godt lave klare regler om hvad du forventer af dem og af dig selv.

Hvad kan du gøre som pårørende til en stressramt?

Som den ”raske” i forholdet er det en ekstra byrde der skal bæres. Det er hårdt men nødvendigt hvis familien skal komme godt igennem.

Det kan være rigtig svært at forstå og forholde sig til stress, når du står på sidelinjen og gode intentioner bliver ikke altid værdsat af den stressede. Det kan være opslidende og frustrerende at du synes du gør det bedste, men det bliver opfattet som det modsatte. Det er vigtigt at du kan sige fra for ikke selv at ende i samme hul som den stressramte.

Du skal ikke tage alle kampene. Den stressramte vil være urimelig og det kan være svært at forstå at personen ikke længere kan det de er vant til at gøre. Det er vigtigt at du skaber nogle rolige rammer for den stressramte. Den stressramte skal ikke sygemeldes for at sørge for alle de hjemlige pligter. Det er er dig der kommer til at stå for dem, drag gerne børnene ind i dem. Den stressramte skal nok tage over når han eller hun er klar til det igen. Skær ned på arrangementer og lad den stressramte blive hjemme hvis der er behov for det. Du må også gerne melde fra. Du skal passe på dig selv, da du bliver ekstra belastet i en periode. Bed om hjælp, de fleste vil gerne hjælpe dig og jer i sådan en situation, men de kan ikke gætte sig til hvad I har brug for. Vær dog opmærksom på at hvis hjælpen påvirker den stressramtes rolige rammer så skal du inddrage den stressramte først. At have en masse til at komme forbi selv om de hjælper kan skabe en unødig uro. Generelt er overraskelser ikke velkomne. Den stressede har mistet kontrollen og prøver at finde den igen. Hvis der pludselig sker noget uventet kan det føles meget voldsomt.

Det er rigtig svært at være stressramt, men det er også rigtig svært at være pårørende til en med stress. Følelsen af at være uden for og ikke kunne gøre noget er frygtelig. Jo mere man føler man vil hjælpe og presser på jo mere bliver man skubbet væk. Tag et skridt tilbage og vær der når der er brug for dig. Sørg for at rammerne i hjemmet er i orden, at der er styr på børnene og deres liv så de kan fortsætte så trygt som muligt. Hjælp med praktiske papirer der skal ordnes i forbindelse med sygemeldinger. Tal evt. med dit arbejde om din ændrede situation. Det er ikke nu du skal påtage dig ekstra arbejdsopgaver. Lidt ekstra fleksibilitet kan gøre meget, hvis der er behov på hjemmefronten.

Lyt og prøv at forstå

Den stressramte skal til at kende en ny side af sig selv og det er rigtig svært. De er ikke længere den person de troede de var. De færreste tror de er én der bliver ramt af stress, så det kan være svært at acceptere og forstå det. De skal igennem en proces hvor de skal finde ud af, hvad kan jeg nu klare, hvad vil jeg. Kan jeg fortsætte mit liv som før med de ressourcer jeg nu har til rådighed? Samtidig vil de opleve at de ikke altid har samme reaktionsmønstre som før. Det er en kæmpe læreproces som de er igennem. Nogle vil tale meget om det, fordi det ved gentagelser bliver mere virkeligt. Andre tier. Du vil også opleve at den stressramte vil ændre sig og reagere på andre måder. Kan du rumme en ændret partner? Hvis du synes ændringerne er svære så prøv at spørge nysgerrigt ind til ændringerne. Vær ikke fordømmende eller bebrejdende, men vær åbent og nysgerrig. Det vil hjælpe jer begge med at forstå den forandring der sker for jer alle og jeres forhold.

Resten skal den stressramte selv finde ud af i sit eget tempo med hjælp og med støtte fra en professionel coach eller psykolog.

Tag kontakt

Er du pårørende til en stressramt og synes du det er svært at komme videre er du velkommen til at kontakte mig. Du kan kontakte mig på telefon 2261 5879 eller du kan booke en tid via e-mail.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg