Den gode arbejdsplads / Stress

Simple tricks til mere overskud i hverdagen

I en travl hverdag med deadlines, møder og en konstant strøm af opgaver kan vi alle falde for fristelsen til at finde den hurtige løsning, der lover øget energi og produktivitet. Det kan være den tredje kop kaffe, en energidrik eller en smart produktivitets teknik. Alt sammen for at få lidt mere overskud til at nå lidt ekstra. Men sandheden er, at der ikke findes nogen mirakelkur, når det kommer til langvarig energi og fokus.

Derimod ligger en af de mest effektive metoder lige foran os. De små, bevidste pauser. Måske virker det overraskende, men forskning viser, at korte pauser i løbet af dagen kan have en stor effekt på vores mentale velbefindende. Når vi arbejder uden pauser, udmatter vi langsomt vores mentale kapacitet, hvilket resulterer i nedsat koncentration, flere fejl og i sidste ende stress. Pauserne fungerer lidt som at lade batteriet på en smart-phone op. Jo længere den kører uden opladning, jo langsommere og mindre effektiv bliver den. Indtil den til sidst går helt død. På samme måde har vores hjerne behov for korte pauser til at genoplade og genetablere det fokus, vi ellers risikerer at miste i en konstant strøm af opgaver.

Det paradoksale er, at det netop er, når vi har travlt, at vi føler, vi ikke har “tid” til en pause, men det er også præcis dér, vi har allermest brug for den. Små pauser giver hjernen en chance for at samle energi og genskabe det overskud, der gør, at vi kan tænke klart og præstere bedre. Tænk på pauserne som små pit-stop i et racerløb: bilen kan ikke klare sig gennem hele løbet uden at blive tanket op og tjekket. Og sådan er det også med os. I virkeligheden er pauser en investering i vores evne til at klare de opgaver, vi ønsker at udføre, og ikke en overspringshandling, som de let kan føles som.

Sådan får du plads til pauser i hverdagen

Her er nogle konkrete måder at få pauserne ind i din hverdag, uden at det behøver at forstyrre dine opgaver:

  • Mikro-pauser med mening
    Prøv at tage bare et minut hver time til at trække vejret, strække dig eller kigge væk fra skærmen. Sådan en lille mikro-pause kan virke ubetydelig, men den giver hjernen en tiltrængt mental “genstart,” som kan hjælpe med at holde energien oppe og hovedet klart.
  • Fysisk aktivitet i små bidder
    Det er en kendt sag, at bevægelse styrker både krop og sind. I stedet for at sidde stille i timevis, kan du tage små afbræk, hvor du rejser dig op, strækker armene eller går en tur rundt om skrivebordet. Bare et minut eller to gør en forskel, og kroppen vil takke dig for at slippe af med noget af den spænding, der bygger sig op i løbet af dagen.
  • Frisk luft og naturens kraft
    Hvis muligt, så snup en kort tur udenfor. Frisk luft og dagslys hjælper med at reducere stress og giver en forfriskende pause fra skærme og indelukkede omgivelser. Selvom du måske kun har få minutter, kan det føles som en lille mental ferie, der gør, at du kommer tilbage med et mere afslappet sind.
  • Gør pauserne til en fast del af dagen
    Prøv at sætte dine pauser ind i kalenderen ligesom andre møder eller opgaver – måske en kop kaffe uden skærm, en kort meditation eller en tur rundt om bygningen. Når pauserne bliver en fast del af din dag, er det lettere at huske dem og faktisk få dem taget.

Andre fif til gode hjernepauser kan være at lægge puslespil. Flere arbejdspladser har lavet et område hvor man kan gå over og lægge nogle brikker til et stort puslespil. Det kan man bruge 5, 10, 15 minutter på, hvor man er koncentreret om noget andet end arbejde g frigiver plads i hovedet.

Det kan også være en god ide at gå en tur på 15-20 minutter om formiddagen, især om vinteren hvor det er vigtigt at få lidt sollys. En sådan pause kan være en rigtig god energikilde. Tag gerne en kollega med, men prøv at undgå at blive for faglige i jeres snak.

Ifølge forskningen bør vi tage 40 minutters pause, ud over frokostpausen, hver dag for at yde vores bedste. Det kan være godt at indlægge pauser før og efter komplekse opgaver.

En frisk hjerne træffer bedre beslutninger Når vi tager os tid til små pauser i løbet af dagen, viser vi i sidste ende både os selv og vores hjerne den nødvendige omsorg. Effekten af pauser handler ikke kun om et øjebliks aflastning – den løfter vores evne til at tænke, handle og træffe gode beslutninger i alle de små og store valg, dagen.

Så har du råd til at lade være med at tage en pause?

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale




Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg