Stress

Hvad gør du når overblikket forsvinder og du ikke længere er så god til at huske?

En af de sværeste ting for mig har været at acceptere at jeg ikke kan det samme mere som jeg kunne før jeg gik ned med stress. Jeg husker ikke særlig godt, mister koncentrationen og har svært ved at formulere mig korrekt. Jeg har følt mig dum og utilstrækkelig. Men jeg har også fundet ud af at leve med det ved hjælp af nogle metoder og værktøjer.

Husker du ikke som før?

Mange oplever enten efter stress, angst, depression eller hjernerystelse at de ikke kan det samme som før. Lægerne siger måske at det tager tid og den kognitive del nok skal komme igen. Men ventetiden føles uendelig lang og modløsheden overvældende. For hvis du altid har været den der husker alt og holder styr på hvad der skal ske og så pludselig ikke kan det mere, hvad kan du så? Og tør du stole på din hukommelse?

Kognitive vanskeligheder

Når hjernen har været i alarmberedskab pga. stress, angst eller depression igennem længere tid kan du opleve at have problemer med at huske, koncentrere dig eller bevare overblikket. Den type problemer med tænkningen kaldes kognitive vanskeligheder. Det viser sig ofte som problemer med at holde opmærksomheden, samtaler med andre eller på ting du læser. Du får simpelthen ikke kodet de ting du ser og hører ind fordi opmærksomheden ikke kan spænde over det. Eller fordi opmærksomheden forstyrres af andre ting f.eks. larm i omgivelserne eller dine egne tanker. Helt almindelige aktiviteter i hverdagen så som indkøb og madlavning kan virke vanskelige eller ligefrem uoverskuelige at gennemføre.

Kognitive vanskeligheder er usynlige.

Du kan opleve det som en fornemmelse af mentalt kaos eller mismod uden at vide at det er problemer med tænkningen der er årsagen til det. De vanskeligheder er en naturlig følge af en belastningstilstand i hjernen hvor de områder du bruger til at fastholde og styre opmærksomheden med lukker helt eller delvist ned. De kognitive vanskeligheder kan vare ved længe efter at du ellers har fået det bedre.

Der er forskel på hvordan vanskelighederne viser sig.

Har du haft en depression vil vanskelighederne typisk være til stede hele tiden. Ved angst og stress kan der være et mere svingende niveau med både gode og dårlige dage.

Når du har svært ved at huske, koncentrere dig eller bevare overblikket kan du meget nemt komme til at føle dig dum eller utilstrækkelig. Det kan gøre dig sårbar overfor tilbagefald. Det er vigtigt at du ved at der er en helt naturlig forklaring på problemerne. Du er hverken dum, dement eller uengageret. Din hjerne er bare overbelastet, men den skal nok blive god igen.

Få hjælp fra dine omgivelser

Jeg ved godt at det kan være svært at bevare tålmodigheden og at acceptere tilstanden. Jeg havde selv rigtig svært ved det indtil jeg bad mine omgivelser om hjælp. Det skete efter jeg flere gange havde brændt aftaler af, simpelthen fordi jeg havde glemt dem også selv om de stod i kalenderen. Det gjorde mig rigtig ked af det og efterhånden blev det også lidt anstrengende for min omgangskreds. Jeg måtte efterhånden meget pinlig og beklemt ved de mange forglemmelser melde ud at jeg ikke længere kunne huske og at jeg derfor havde brug for hjælp. De fleste tog det heldigvis rigtig pænt og hjalp mig igennem det. Når vi havde en aftale skrev de en sms enten dagen inden for at minde mig om det og så igen på dagen. Bare en sød hilsen om at de glædede sig til at se mig. Det hjalp mig rigtig meget.  Kun få valgte at droppe forbindelsen til mig da de mente at hvis de betød noget for mig ville jeg kunne huske aftalerne. Det var ret hårdt for mig for jeg havde på det tidspunkt endnu ikke helt accepteret eller anerkendt mine kognitive vanskeligheder.

Metoder der kan hjælpe dig

Men der er heldigvis rigtig mange gode metoder til at hjælpe dig godt på vej. Her er et par stykker:

  • Sørg for at skabe pauser og hvile i løbet af dagen så din hjerne kan restituere sig
  • Skab struktur og få faste rutiner indført i din hverdag
  • Undgå unødig støj og forstyrrelser så du kan styrke opmærksomheden
  • Anerkend og accepter dine vanskeligheder

“Det første skridt du kan tage er at lære at acceptere dit nye jeg”

I mit næste indlæg vil jeg beskrive hvorfor det er vigtigt at skabe pauser og få struktur og rutiner ind i din hverdag. Samtidig kommer jeg også med nogle forslag til hvordan det kan lade sig gøre.

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg