Stress

Kan du genkende disse stress-symptomer?

bekymret-kvinde-2

Har du svært ved at bevare overblikket og holde fokus? Har du hjertebanken og svært ved at trække vejret helt ned i maven? Føler du dig ofte magtesløs, overvældet og utilstrækkelig? Så kan det være tegn på stress.

Du ved måske egentlig godt at du er stresset. Du har længe haft travlt, hvor du har nået det du skulle men ikke mere. Med tiden er det svært at nå det hele, trods du har lagt ekstra timer i. Din krophar længe prøvet at fortælle dig at du skal drosle lidt ned men du har ignoreret det for hvordan skal dine opgaver så blive løst og det vil belaste både dine kollegaer og din chef. Du har med andre ord sat andre før dig og glemt at mærke efter, sådan virkelig lytte til de signaler din krop prøver at fortælle dig.

Typiske symptomer

Der er mange symptomer på stress og de varierer fra person til person. Dog er der nogle typiske symptomer der går igen:

De fysiske symptomer er kroppens måde at ”lukke ned”. Den tror at der er fare på færde. Det er en mekanisme der automatisk går i gang og som i sin tid hjalp os fra farer da vi var urmennesker. Uden den egenskab havde vi sandsynligvis ikke været her i dag. Det er kroppen som går i beredskab til kamp eller flugt. En ganske god egenskab ved angreb fra eks. vilde dyr. I dag er det dog sjældent vilde dyr vi skal kæmpe eller flygte fra. Problemet er at kroppen ikke er i stand til at kende forskel på fysisk og psykisk fare. Den reagerer på samme måde. Hvis vi lærer at lægge mærke til de signaler kroppen sender os og agere på dem, så kan man sige at kroppen hjælper os med at huske at passe på os selv.

De adfærdsmæssige symptomer er ligeledes samme mekanisme der går i gang, akkurat som ved de fysiske symptomer. Kroppen er på vagt, klar til kamp eller flugt og vi har brug for at være i gang. Derfor rastløsheden og uroen i kroppen. Fokus er hele tiden på faren og ikke på den konkrete opgave. Det er også derfor at man som stresset vil komme til at lave flere fejl end normalt. Hjernen er på vagt og det er svært at fordybe sig ordentligt i en opgave.

Når kroppen er i alarmberedskab og der i kroppen pumper stresshormoner rundt så påvirker det naturligvis vores adfærd. En nødvendighed fra tidligere overlevelse. Hvor det dengang var en fordel at blive aggressiv er det ikke særlig smart i en jobsituation i dag. Det kan medføre at vi i stedet føler at vi ikke slår til og vi bliver modløse, magtesløse og triste.

Kender du din krops signaler?

Alle ovenstående stress symptomer er et signal fra kroppen og hjernen om en alarmklokke der ringer. Vi skal tage disse signaler alvorligt. For overser vi dem alt for længe kan vi udvikle en form for ”fartblindhed”, vi ser dem simpelthen ikke og mister fornemmelsen af ”farten”. Er vi vant til at køre i overhalingsbanen på motorvejen kan det føles ufattelig langsomt at køre på en landevej. Måske ligefrem angstprovokerende, men vi er nødt til at lytte til kroppen og gearer ned hvis vi vil undgå et kollaps.

Din stress rammer ikke kun dig

Stress påvirker ikke kun os selv, men også vores kollegaer, chef, venner og i høj grad vores familier. Vi hjælper ikke dem ved at glemme os selv. Tværtimod.

Hver 5. stressramte risikerer at miste jobbet fordi de har ventet for længe med at søge hjælp. 1400 dør hvert år i Danmark grundet stress.

Har du ovenstående symptomer

Oplever du flere eller alle af ovenstående symptomer så skal du søge professionel hjælp med det samme. Jo før du tager ansvar og gør noget for det, jo større er sandsynligheden for at du undgår at blive en del af den nedslående statistik.

Artikler om stress

“Det er også fordi jeg er sådan en type der får stress”

“Det er også fordi jeg er sådan en type der får stress”

Det er en bemærkning jeg har hørt en del gange efterhånden fra klienter med stress. Jeg har også selv været ...
Derfor skal du søge hjælp!

Derfor skal du søge hjælp!

Jeg stoppede ikke i tide Da jeg i sin tid gik ned med stress havde processen op til det endelig ...
Hvad gør du når overblikket forsvinder og du ikke længere er så god til at huske?

Hvad gør du når overblikket forsvinder og du ikke længere er så god til at huske?

En af de sværeste ting for mig har været at acceptere at jeg ikke kan det samme mere som jeg ...

Skal jeg hjælpe dig videre?

Gratis uforpligtende samtale
Kontakt mig for en uforpligtende samtale,
hvor vi sammen kan gennemgå dine udfordringer og behov for rådgivning.

Ring på tlf. 22 61 58 79
eller skriv en mail: kontakt@annemollerup.dk

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er anne.jpg